Uitslag van de Grote Biologieverkiezing

| Nieuws
Uitslag van de Grote Biologieverkiezing

De Grote Biologieverkiezing: de uitslag

 

Ter ere van het thema van de Week van de Biologie 2019 – honderd jaar biologie – heeft het NIBI met hulp van leden de Hall of Fame 100 jaar biologie opgesteld, met daarin een selectie van honderd biologische ontdekkingen, uitvindingen, publicaties en personen van 1919 tot nu die een grote invloed hebben gehad op de biologie en de wereld daarbuiten. Met behulp van jullie stemmen tijdens De Grote Biologieverkiezing is er nu een top tien!

 

De ontdekking van penicilline door de Schotse arts en microbioloog Alexander Fleming is met 212 stemmen van in totaal 416 reacties de winnaar! Het antibioticum heeft naar schatting 200 miljoen mensenlevens gered; niet gek dus, dat dit een van de belangrijkste ontdekkingen van de afgelopen honderd jaar gevonden wordt. Tweede in de lijst is de ontrafeling van de structuur van DNA door Watson en Crick (met behulp van  foto’s van Rosalind Franklin) in 1953, op de voet gevolgd door de toepassing van CRISPR-Cas in 2012.

 

Hoewel de top tien behoorlijk moleculair georiënteerd is, springt de verspreiding van de anticonceptiepil in Nederland (1962) in het oog. De anticonceptiepil is tegenwoordig een van de meest gebruikte voorbehoedsmiddelen. Een mooi voorbeeld hoe biologie niet alleen het werk in laboratoria of ziekenhuizen, maar ook het dagelijks leven beïnvloedt.

 

De volledige uitslag is hier te vinden.