PlantKracht

Aan de hand van de lessenserie PlantKracht nemen we je mee in de wereld van groenten, bloemen en landbouw. De werkvormen gaan over herkenbare en makkelijk te verkrijgen gewassen zoals komkommers, tomaten en gerbera’s. Maar de lessenserie geeft ook een kijkje in minder bekende wereld. Bijvoorbeeld hoe de genoomredigeertechniek CRISPR-Cas9 ingezet kan worden om gewassen zodanig slim te veredelen dat ze bijvoorbeeld op zoute grond kunnen groeien. In de module komen eindexamentermen volop aan bod, zodat de lesmodule ingezet kan worden ter vervanging van het lesboek. De lesboekjes zijn nu handig geordend in drie herkenbare thema's: Ecologie, Genetica en De Cel. Geschikt voor bovenbouw havo/vwo en MBO 3/4.

 

Weefselkweekpracticum: Let op! voor dit schooljaar is bestellen van de set niet meer mogelijk. Wellicht in 2025 weer.
Bij de module cel bieden we de mogelijkheid om leerlingen kennis te laten maken met een weefselkweekpracticum waarin ze een bloemkool- of gerberaplantje opkweken vanuit een klein stukje bloemkoolroosje of gerberabloem. Voor dit practicum kun je nu een weefselkweekset bestellen! Met deze set, bestaande uit 6 x 3 cultuurbuizen met verschillende groeimedia kun je zowel bloemkool als gerbera weefselkweekstekjes maken. 

PlantKracht is een samenwerking tussen Plantum en het NIBI met als doel meer kennis te verspreiden over het belang van planten en plantenveredeling.

 


  • De covers van de 3 lesboekjes: Ecologie, Genetica en De Cel

  • Hoe proeft een plant zout? Onderzoeker Christa Testerink zoekt het antwoord in plantencellen

  • Komkommerteler Jeroen laat zien hoe je 4 miljoen komkommers teelt in 4 hectare kassen

  • Weefselkweek instructievideo deel 1

  • Weefselkweek instructievideo deel 2

  • Resultaten weefselkweek