VO 2024

Ritme in de biologie - 38ste NIBI-conferentie voor bovenbouw havo en vwo

Boem boem. Boem boem. Boem boem. In de buik van je moeder moet het ritmisch samentrekken van de boezems en een fractie later de kamers je als muziek in de oren klinken. Veilig en geborgen dobber je aan je navelstreng rond totdat je geconfronteerd wordt met het ritme van de weeën. De geboorte vindt plaats zo ongeveer 9 maanden na de laatste eisprong. Over timing gesproken!
De 38ste NIBI-conferentie voor bovenbouw havo en vwo heeft als thema Ritme in de biologie en we zijn op dit moment met het organisatiecomité een mooi programma aan het samenstellen met diverse workshops en interactieve lezingen. Denk aan de nieuwste ins en outs over de biologische klok. Over slaap en melatonine. Over de invloed van de seizoenen. Een workshop over het uitbeelden van de menstruatiecyclus behoort ook tot de mogelijkheden. Maar ook hoe koralen zich voortplanten op de cyclus van de maan. Of de timing van plantenzaden om te ontkiemen. Kortom alles in de biologie met een ritme. Uiteraard programmeren we ook weer workshops en lezingen met een didactische inslag.
 
Soms horen we achteraf: je had die of die kunnen vragen. Dan is nu je kans. Weet je een leuke spreker of heb je een goed idee voor een workshop, practicum of veldwerk. Stuur dan een mail naar Maartje (kouwen@nibi.nl) en wie weet wordt jouw idee wel geprogrammeerd.


Keynote lezingen
We zijn trots op onze keynote sprekers. In de ochtendlezing gaat chronobioloog Roelof Hut dieper in op die magische biologische klok die het leven zijn ritme geeft.
En tijdens de avondlezing neemt vertebratenpaleontologe Melanie During ons mee in de tijd dat de aarde getroffen werd door een enorme meteoriet waardoor de meeste dino's het loodje legden.


Datum: vrijdag 15 en zaterdag 16 november
Locatie: Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee
Inschrijving: maandag 30 september om 16 uur
Kosten: €500 (vrijdag en zaterdag met overnachting), €325 (alleen de vrijdag), €425 (vrijdag en zaterdag zonder overnachting), voorovernachting op donderdag (€75 2-p op kamer, €110 1-p op €kamer). 1-p kamertoeslag op vrijdag = €70. Alleen de zaterdag (€170). 

Zie de Algemene Voorwaarden voor de annuleringsvoorwaarden voor NIBI conferenties.  • Cover programmakrant Ritme in de biologie - 38ste NIBI-conferentie - Illustratie: Merlijn van Bijsterveld