Help mee PlantKracht-lesmateriaal voor vmbo te ontwikkelen
Vrijdag 27 januari waren we in Burgers’ Zoo op bezoek bij het docentencongres van uitgeverij Malmberg waar zo’n zestig biologiedocenten kennismaakten met de lessenserie PlantKracht, die bestaat uit de onderdelen De Cel, Genetica en Ecologie. Martine Kalisvaart hield in een klein uur een pleidooi om meer te doen met planten in je lessen. Onze fotosynthetiserende groene vrienden verdienen meer aandacht: ze voorzien ons immers van voedsel en zuurstof. Planten lenen zich ook heel goed om de lesstof over genetica mee te verlevendigen.
Een van de succesonderdelen uit PlantKracht is dan ook het tomatenpracticum waarbij leerlingen op zoek gaan naar de ideale tomaat voor een maaltijdsalade. Ze bepalen bij verschillende tomaten (roma-, vlees- en kerstomaatjes) het fenotype zoals suikergehalte (zoetheid), lekgewicht en grootte. Aan de hand daarvan bepalen ze uiteindelijk het ideale genotype van de ouderlijn waar je als veredelaar mee verder wil kruisen om die ideale tomaat voor in de maaltijdsalades te verkrijgen.
Helaas is het lesmateriaal niet gemaakt voor vmbo, maar sluit het aan bij de examenprogramma’s van havo/vwo. Dat was dan ook een van de dingen die we terugkregen van de bezoekers. Daarom hebben we goed nieuws. Komend jaar willen we samen met een team van vier docenten lesmateriaal maken voor klas 3 en 4 vmbo-t. Zodat we volgend schooljaar (mei 2024) mooie praktische lessen kunnen lanceren net zoals het tomatenpracticum.
Geef jij les in de bovenbouw van het vmbo en heb je affiniteit met planten? Lijkt het je leuk om samen in een team lesmateriaal te ontwikkelen? Mail dan naar Tycho (malmberg@nibi.nl). We bieden een vrijwilligersvergoeding van maximaal 500 euro per jaar.