NIBI academie

| Nieuws
NIBI academie

In de NIBI Academie zijn op dit moment twee trainingen zeer in trek. De eerste is de training Microscopie voor leerkrachten in het basisonderwijs en de tweede is Moleculaire Biologie voor Docenten. Op 29 maart werd die laatste training weer gegeven.
Tien docenten verzamelden zich op het NIBI-bureau om meer te weten te komen over Crispr-Cas, signaaltransductie en de plaats van moleculaire biologie in het examenprogramma. De docenten hadden zich voorbereid door het lezen van twee recente artikelen. De meeste deelnemers vonden de artikelen zonder nadere uitleg moeilijk te lezen. Dat blijkt te liggen aan het gebruikelijke jargon in deze biologische tak van sport.
Reden te meer voor trainer Nico van den Oever om de deelnemers mee te nemen op reis door de moleculaire biologie. Met diverse werkvormen als presentaties, gesprekken, journalclubs, een moleculaire constructie-opdracht en zelfs een mini-Lagerhuisdebat vloog de tijd voorbij. De training heeft, getuige de evaluatie, opgeleverd dat er nu meer enthousiasme is voor moleculaire biologie en dat de motivatie om ermee aan de slag te gaan groter is. Verder melden de deelnemers dat er diepgaand kennis is opgedaan over Crispr-Cas, GPCR en epigenetica. Verder vonden de deelnemers het prettig om meer te weten te komen over de rol van moleculaire biologie in het examenprogramma. Dat stuk van de training werd opgepakt door Leen van den Oever, directeur van het NIBI en voormalig secretaris van de Commissie Vernieuwing Biologie Onderwijs (CVBO) en lid van de syllabuscommissie. De deelnemers hadden ook nog een paar tips voor de volgende training. Allereerst natuurlijk een leidraad bij de huiswerkartikelen en verder een kleine aanpassing aan de opdracht en liefst ook een hand-out.

Alles bij elkaar scoorde de training gemiddeld een 8,2. Dat is voor het NIBI en voor de trainers een goede reden om door te gaan met  Moleculaire Biologie voor Docenten. Inschrijven kan via de site en gaat als volgt: wanneer er weer voldoende belangstelling is, zetten we een datumprikker uit en gaan we op de dag die het beste uitkomt weer aan de slag.