Petitie met 3793 handtekeningen wordt dinsdag aangeboden aan Tweede Kamer

| Nieuws
Petitie met 3793 handtekeningen wordt dinsdag aangeboden aan Tweede Kamer

Het is tijd voor actie! Het biologieonderwijs staat onder druk. In de curriculumherziening van de bètavakken haalt SLO uren weg bij de profielvakken, waaronder biologie. Voor het havo gaat dit om maar liefst 30%. Uren die moeten plaatsmaken voor burgerschap en digitale geletterdheid, uren die dan worden toegekend aan het algemene deel te weten maatschappijleer, Wiskunde en Nederlands. 

PETITIE Meer biologieonderwijs voor iedereen!
 

Het is tijd voor actie. Voordat je het weet wordt het biologieonderwijs uitgekleed. Voordat je het weet gaan lessen, waar jij je ziel en zaligheid in steekt, verloren. Voordat je het weet komt de wetenschap, waar jij al jarenlang mee bezig bent, niet meer in het examenprogramma vmbo, havo en vwo voor. Voordat je het weet, kun je geen personeel meer vinden met gedegen biologische kennis. Voordat je het weet leiden we leerlingen op zonder de biologie die nodig is voor iedereen, waardoor ze geen weloverwogen beslissingen meer kunnen nemen over voeding, gezondheid, duurzaamheid en klimaat.

Wij vinden dat het tijd is voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal om in te grijpen en de minister te wijzen op de consequenties van het beknotten van het biologieonderwijs. We zien dat de vakvernieuwingscommissie worstelt met wat past er in de verkleinde studielast. Is er straks nog wel tijd voor practica, veldwerk, maatschappelijke onderwerpen als voeding, gezondheid, duurzaamheid of hebben we alleen ruimte voor de basic biologie en wordt het jakkeren om de examenstof er doorheen te jagen. De Tweede Kamer der Staten-Generaal heeft in 2021 gezegd dat burgerschap en digitale geletterdheid in het onderwijs prominent moeten zijn, laat deze vaardigheden oefenen bij de bij de profielvakken zodat ze voor leerlingen meer betekenis krijgen. Maar haal geen uren weg bij de profielvakken, waaronder biologie.

We vragen jullie, leden van Tweede Kamer der Staten-Generaal, om te stoppen met deze heilloze weg. In geschiedenis zit burgerschap, in aardrijkskunde zit burgerschap evenals in scheikunde en natuurkunde. Maar je kunt er niet omheen dat in biologie, in de wereld van nu, zoveel burgerschap zit dat er eerder meer dan minder studielasturen zouden moeten zijn. Biologie zou zelfs verplicht moeten zijn voor iedereen. 

Stoppen met korten.

Meer biologieonderwijs voor iedereen.

Hartelijk dank iedereen die de petitie heeft ondertekend. Dinsdag 15 oktober bieden we de petitie aan commissie onderwijs van de Tweede Kamer aan.