Teken nu de PETITIE: Meer biologieonderwijs voor iedereen

| Nieuws
Teken nu de PETITIE: Meer biologieonderwijs voor iedereen

Het is tijd voor actie! Het biologieonderwijs staat onder druk. SLO gaat straks namelijk in opdracht van de Tweede Kamer met de kaasschaaf over de bestaande profielvakken, waaronder biologie. Allemaal om plaats te maken voor een onbedoeld en ongekend vak waarin burgerschap en digitale geletterdheid prominent aanwezig moeten zijn.
Ben je biologiedocent? Heb je biologen in dienst of werk je in een biobedrijf? Ben je professor of onderzoeker in de biowetenschappen? Vind je het belangrijk dat het examenprogramma vmbo, havo en vwo kinderen opleidt in meer dan alleen de basic biologie, waardoor ze later weloverwogen beslissingen kunnen nemen over voeding, gezondheid, duurzaamheid en klimaat? Stop het korten op biologieonderwijs en teken onderstaande petitie!

 

 

PETITIE Meer biologieonderwijs voor iedereen!

 

Het is tijd voor actie. Voordat je het weet wordt het biologieonderwijs uitgekleed. Voordat je het weet gaan lessen, waar jij je ziel en zaligheid in steekt, verloren. Voordat je het weet komt de wetenschap, waar jij al jarenlang mee bezig bent, niet meer in het examenprogramma vmbo, havo en vwo voor. Voordat je het weet, kun je geen personeel meer vinden met gedegen biologische kennis. Voordat je het weet leiden we leerlingen op zonder de biologie die nodig is voor iedereen, waardoor ze geen weloverwogen beslissingen meer kunnen nemen over voeding, gezondheid, duurzaamheid en klimaat.

Wij vinden dat het tijd is voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal om in te grijpen en de minister te wijzen op de consequenties van het beknotten van het biologieonderwijs.

We zien dat de vakvernieuwingscommissie worstelt met wat past er in de studielast? Past daar nog voeding, gezondheid, duurzaamheid en klimaat in, of hebben we alleen ruimte voor de basic biologie. De Tweede Kamer der Staten-Generaal heeft gezegd dat burgerschap en digitale geletterdheid in het onderwijs prominent moeten zijn. Daarom gaat nu – op z'n Nederlands – via de opdracht aan SLO de kaasschaaf over de bestaande vakken om plaats te maken voor een onbedoeld en ongekend vak.

 

Vanuit het NIBI vragen wij de (nieuwe) leden van Tweede Kamer der Staten-Generaal om te stoppen met deze heilloze weg. In geschiedenis zit burgerschap, in aardrijkskunde zit burgerschap evenals in scheikunde en natuurkunde. Maar je kunt er niet omheen dat in biologie, in de wereld van nu, zoveel burgerschap zit dat er eerder meer dan minder studielasturen zouden moeten zijn. Biologie zou zelfs verplicht moeten zijn voor iedereen. 

 

Stoppen met korten.

Meer biologieonderwijs voor iedereen.

 

Laat je stem horen en teken mee!