Tweede training Natuur, Wetenschap en Techniek voor NME-professionals

| Nieuws
Tweede training Natuur, Wetenschap en Techniek voor NME-professionals

Op vrijdag 28 augustus vond de tweede training Natuur, Wetenschap en Techniek voor zelfstandige NME-professionals plaats. Deze training stond in het teken van techniek en de ontwerpcyclus. In de prachtig groene omgeving van de Vink in Amsterdam, de oudste schooltuin van Nederland, werd weer veel inspiratie opgedaan met tal van doe-opdrachten. Tijdens deze training bleek dat vrijwel alle voorwerpen een resultaat zijn van techniek, en dat je met techniek dus heel veel kanten op kunt. Deelnemers ervoeren de ontwerpcyclus door met simpele materialen als een pedaalemmerzak en satéstokjes te proberen een kippenei een veilige landing te laten maken. Daarna maakten ze kennis met de veelzijdigheid van techniek met een carrousel aan techniekopdrachten, van bouwen met spekjes en spaghetti tot het maken van een eenvoudige elektromotor. Aan het eind van de training ontwierpen de deelnemers zelf een lessenserie voor groep 3 en 4 rondom een bepaald thema met de ontwerpcyclus als leidraad.

 

Na de driedelige training hebben de NME-professionals de benodigde kennis en kunde in huis om aankomend schooljaar alternatieve vijfde schooldag te verzorgen op basisscholen in Amsterdam die kampen met een lerarentekort. Zo hoeven leerlingen niet naar huis te worden gestuurd, maar krijgen ze in plaats daarvan meer Natuur en Techniekonderwijs. Het NIBI zorgt ervoor dat het curriculum van deze vijfde schooldag ruimschoots in lijn is met de kerndoelen.

 

Tijdens de laatste training worden alle onderwerpen afgerond en wordt de opgedane kennis in de praktijk gebracht met concrete lesplannen op basis van de wensen van de school.