100jaarvvb

Jubileumfeest 100 jaar Vakblad voor Biologen / Bionieuws - 3 oktober: de strijd is gestreden!

 

Een team biologen van Maastricht University heeft op donderdagmiddag 3 oktober de Gouden Microscoop en titel ‘Beste Biologen van Nederland’ gewonnen in de Biology Battle of the Universities 2019 in Utrecht.  De wedstrijd is voor het eerst gehouden ter gelegenheid van het eeuwfeest van Bionieuws, het blad voor Nederlandse biologen dat in oktober 1919 is opgericht als Vakblad voor Biologen. Het winnende biologenteam bestond uit moleculair geneticus Willem Voncken en Selien Op den Kamp en Nadja Scheepens, respectievelijk student en alumna van het Maastricht Science Programme. Zij kregen de titel na een spannende strijd met vijf andere universiteitsteams, waarin zij werden onderworpen aan harde kennisvragen over de biologie, maar ook biologische geluids- en beeldfragmenten moesten duiden. Juryvoorzitter, paleobioloog en publicist Jelle Reumer roemde bij de uitreiking het doorzettingsvermogen van het team en hun kennis van zowel de historie als actuele stand van zaken in de biologie.

 

Reumer had het publiek al warm gemaakt met een lezing over de Evolutie van de biologie, waarin volgens hem zowel in de natuur als het vakgebied sprake was steeds innigere samenwerking. De bijna 150 aanwezigen konden ook kennisnemen van de expositie ‘100 jaar Grasduinen in Bionieuws’ en het extra dikke jubileumnummer in een compleet nieuwe vormgeving. Gelijk met deze vernieuwde krant lanceerde het biologenblad ook een Bionieuws-app, waarmee abonnees en NIBI-leden voortaan overal nieuwe en eerdere edities van hun favoriete vakblad kunnen raadplegen op hun smartphone of tablet. Het blad blijft op papier verschijnen, maar is zo weer helemaal klaar voor de toekomst.

 

Het eeuwfeest van het biologenblad is bewust met een selectie van het universitaire werkveld gevierd, want het vakblad werd in 1919 vanuit de universiteiten opgericht om meer binding en informatie-uitwisseling tussen biologen te verkrijgen. Het groeide in een eeuw uit van een voor en door biologen geschreven maandblad met 250 abonnees tot een journalistiek geschreven nieuwsblad. Het verschijnt al meer dan vijftig jaar iedere veertien dagen, en wordt sinds 1994 uitgegeven door het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI). Tijdens het eeuwfeest – midden in de Week van de Biologie  –  stond niet alleen de collegiale geest centraal, maar ook de enorme ontwikkeling die het biologisch vakgebied heeft doorgemaakt.

 

Het eindklassement van de Biology Battle of the Universities:

  1. Maastricht – 22 eieren
  2. Leiden – 19 eieren
  3. Wageningen – 17 eieren
  4. Amsterdam – UvA – 16 eieren
  5. Utrecht – 15 eieren
  6. Amsterdam – VU – 13 eieren.

 

Biologenblad Bionieuws gaat nu op naar de 125 jaar!