VO 2020

ZEE KUST KLAS - 34ste NIBI-conferentie voor bovenbouw havo en vwo

Datum: Vrijdag 17 en zaterdag 18 januari 2020
Locatie: Let op nieuwe locatie! Hotel Zuiderduin Egmond aan Zee
Kosten: €440 (vrijdag en zaterdag met overnachting), €290 (alleen de vrijdag), €340 (vrijdag en zaterdag zonder overnachting), voorovernachting op donderdag (42,50 2-p op kamer, 62,50 1-p op kamer). 1-p kamertoeslag op vrijdag = €50
Inschrijving: maandag 4 november 16:00 uur 
Ochtendlezing: Marien Bioloog Jasper de Goeij over het Belang van Sponzen

Tijdens de ochtendlezing vertelt marien bioloog Jasper de Goeij ons waarom sponzen zo belangrijk zijn in het gezond houden van het koraalrif. Koraalriffen zijn eigenlijk heel bijzonder want je kunt ze vergelijken met een oase in de woestijn. Jasper de Goeij legt uit hoe het kan dat koraalriffen zo’n grote biodiversiteit hebben, terwijl in de omringende zee dat niet zo is. Ook gaat hij in op de kwetsbaarheid van het rif, denk aan klimaatverandering, en wat we kunnen doen om dit prachtige ecosysteem te beschermen.

Sea you in Egmond 
Nederland is een zeeland. Ongeveer een kwart van ons kikkerlandje ligt onder zeeniveau. We hebben heerlijke stranden en prachtige duingebieden waar we van kunnen genieten. Met de Wadden hebben we een van de belangrijkste natuurgebieden van de wereld in huis. Dit kustecosysteem heeft een hoge natuurwaarde en bestaat uit een kustzee met geulen en platen die onder invloed staan van het getij. Met vloed overstromen de platen en met eb liggen ze droog en is het een walhalla voor kustvogels als kanoeten en strandlopers. Op de platen groeit soms zeegras, en in de bodem leven veel bodemdieren. Dat is van belang voor vele soorten vissen die hier opgroeien. En die vissen worden weer gegeten door zeehonden, de toppredatoren van dit unieke ecosysteem.Kom naar de 34ste NIBI-conferentie en wordt in anderhalve dag een marien bioloog. We verkennen als ware zeevaarders nieuwe gronden. We verlaten het oude vertrouwde Lunteren en reizen af naar het kust- en duingebied van Hotel Zuiderduin bij Egmond aan Zee. Dit hotel ligt een schelpworp afstand van het strand en je loopt er zo de duinen in.In de lezingen hoor je de nieuwste wetenschappelijke inzichten in en de workshops doe je ideeën op om je lessen te verrijken voor ecologie en andere thema’s. Zo is er aandacht voor de kwetsbaarheid van de zee en het zeeleven. Denk aan de plastic soep. Wat is het effect van microplastics in de voedselketen? Minder bekend is het probleem van oceaanverzuring, veroorzaakt door de hoge kooldioxideconcentratie in de lucht. Oceaanverzuring kan problemen geven voor vele zeedieren met een kalkskelet zoals slakken en schelpen. En wat te denken van overbevissing. Gelukkig zijn er ook positieve geluiden te horen zoals de zeereservaten die gevormd kunnen worden tussen windmolenparken op zee. Of de nieuwe mogelijkheden voor duurzame eiwitbronnen van zeewierteelt of duurzame brandstof uit algen. Ook als je school midden op de Veluwe ligt of in de kalkheuvels van Zuid-Limburg, valt er genoeg inspiratie op te doen om een paar prachtige zilte zeelessen op te tuigen. Kortom, sea you in Egmond!  

Heb je een goed idee voor een workshop of lezing: mail naar Tycho Malmberg (malmberg@nibi.nl


  • Voorkant van de programmakrant. Illustratie: Merlijn van Bijsterveld

  • Nieuwe locatie: Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee