Bas Reichert - Vice-voorzitter

In mijn tienerjaren werd ik gegrepen door de TV-serie Cosmos van de astronoom Carl Sagan. Die serie ging over sterrenkunde, maar nog veel meer over het ontstaan van leven en de kracht van de menselijke geest om de oorsprong van alles te ontdekken via de wetenschappelijke methode. Ik wist toen al vrij snel dat ik een bètavak moest gaan studeren na de middelbare school. Toen ik een studie moest kiezen, kwam ik in aanraking met biotechnologie. Het idee dat je DNA kon bestuderen en vooral kon inzetten om producten te maken vond ik uitermate interessant. Moleculaire biologie werd het vak dat ik wilde studeren. Geïnspireerd door prof. Rob Schilperoort die bij de faculteit biologie in Leiden bezig was met bedrijfsideeën rond de biotechnologie, ben ik biologie gaan studeren. Het eerste jaar was een kleine deceptie: overzicht dierenrijk en overzicht plantenrijk liet de student hele middagen tekeningen maken. Daar zat ik dan als ambitieuze toekomstige biotechnoloog.

Gelukkig kwam verderop in de studie moleculaire biologie ruimschoots aan bod en ik weet nog dat ik uitermate trost met mijn eerste DNA-sequencing gelfoto thuis kwam: ik kan de oorsprong van het leven op een foto vastleggen!

Aan het eind van de studie kwam de keuze voor een beroepsrichting. Voor veel studiegenoten was dit de logische stap naar een promotieplek. Maar bij mij broeide het idee om voor mezelf te beginnen. En natuurlijk moest dat iets met DNA worden. DNA sequencing kwam in die tijd op als standaardtechnologie en daaromheen heb ik het bedrijf BaseClear gebouwd. Nu 25 jaar later is dit bedrijf met ruim 65 man een toonaangevende speler in de genomics-markt en ontwikkelen we toepassingen van genomics-technologie in meerdere markten.

Bij het NIBI zorgen we dat het mooie vak biologie modern blijft en op de kaart wordt gezet, in de breedheid waar biologie en toepassingen van biologie een rol spelen en wordt ingezet om de wereld beter te begrijpen en duurzaam te gebruiken. Daar zet ik me als bestuurslid graag voor in.

Naast bestuurslid bij NIBI ben ik ook bestuurslid bij HollandBIO (de branche organisatie voor de biotech) en zit ik in diverse adviesraden.

 

Bas Reichert - Vice-voorzitter
Directeur BaseClear B.V.