Peter Bertens - Bestuurslid
Ga ik studeren? En wat? De grote vraag die elke vwo-leerling zichzelf een keer stelt. Die vraag stellen is één, maar ‘m beantwoorden kan helemaal een flinke klus zijn. Voor mij was het niet zozeer wat, maar vooral waar… Fascinatie voor biologie had ik al lang. Waarschijnlijk ergens begonnen tijdens het spelen in het bos, vervolgens verder vorm gekregen door helden als David Attenborough. En mijn inspirerende middelbareschoolleraar deed ook een duit in het zakje. Nieuwsgierigheid en verwondering over het leven waren belangrijke redenen om voor biologie te kiezen. Maar waar? Na ¾ jaar wikken en wegen werd het uiteindelijk Utrecht. Kan ik iedereen aanraden. En daarna … promoveren. In Wageningen, weer geleid door de nieuwsgierigheid over het te onderzoeken probleem (hoe plantenvirussen zich van cel naar cel verspreiden, ondanks de aanwezigheid van een ondoordringbare celwand).
Tijdens mijn promotietijd merkte ik dat het werken aan een virus tot een wel heel klein wereldbeeld leidde. Er was vast meer te beleven… en te doen, met biologie. Het gebruik van wetenschappelijke vindingen in alledaagse producten (gemaakt met biotechnologie) was ondertussen goed op gang gekomen. Deze verder te brengen, zodat ze ook overal gebruikt zouden worden, werd mijn nieuwe uitdaging. Hoe? Door de belangen van bedrijven te behartigen en uit te leggen wat er allemaal kan met biologie. En door aan regelgeving te werken die het gebruik van deze vindingen niet onnodig belemmeren. De laatste tien jaar doe ik dat bij de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, branchevereniging van de innovatieve geneesmiddelontwikkelaars.
Met biologie kunnen we veel. Dat bleek voor mij ook weer recent tijdens een bezoek aan een aantal bedrijven in Boston. Biologie maakt de ontwikkeling van baanbrekende medische technieken en geneesmiddelen mogelijk. Het toenemende inzicht in het menselijk genoom leidt er toe dat we steeds beter correcties kunnen doorvoeren in het DNA of RNA. Hierdoor kunnen we bij heel veel ziektebeelden patiënten daadwerkelijk gaan genezen. Sommige ziektebeelden zullen straks gewoon verdwijnen. Ik denk dat we aan de vooravond staan van een gouden eeuw in de biotechnologie. Het is fantastisch om dit te zien ontstaan.
Sr. Policy Advisor and Projectleader, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen