Hoofdprijs voor megaradijs

| Nieuws
Hoofdprijs voor megaradijs

In het plaatje hierboven zie je de inzendingen voor de Grote Radijzenwedstrijd, we hebben enorm veel reuzenradijzen binnengekregen. De 10 winnaars zijn ondertussen uitgekozen en op de hoogte gesteld van hun winst. Het gewicht van de grootste radijs was maar liefst 297 gram (met loof) en 10 centimeter in doorsnee! Winnares Hanne won hiermee kaartjes voor Naturalis, een boek van de Makkelijke Moestuin, het Grote thuis-natuurklooiboek, Plassen over kwallenbeten en een zadenpakketje. We spraken Hanne over het geheim van haar winnende radijs.

 

“Het grote geheim van zo’n grote radijs kan ik jullie niet verklappen. Ik kan alleen wat meer vertellen over mijn manier van moestuinieren. Vroeger zaaide ik in volle grond op de blote aarde. Het gevecht tegen onkruid kon ik toen echt niet winnen. Sinds twee jaar kweek ik in verhoogde bakken. Het zijn gebruikte palletranden die ik op elkaar stapelde, gevuld met aarde en verteerde compost. Tijdens de wintermaanden heb ik de bakken weer aangevuld met een flinke laag zelfgemaakte compost en met karton afgedekt. Het resultaat is weinig onkruid en een rijke losse grond. De ideale voedingsbodem voor een radijs van deze omvang.


Voor de indeling en keuze van gewas in mijn bakken haal ik inspiratie bij de methode 'Makkelijke Moestuin' en het boek 'Veg in One Bed' van Huw Richards. Naast radijsjes staan er in onze tuin nog doperwten, peultjes, pastinaak, ronde courgettes, paksoi... Van vele verschillende soorten zaaien we telkens een klein beetje om een gevarieerd aanbod te hebben in de keuken. Onze kinderen van 4 en 6 genieten van het groeiproces en snoepen met veel smaak onze zelf gekweekte groentes.”

 

Hieronder een aantal foto’s van Hannes mooie moestuin en de winnende radijs. Heb je deze keer niet gewonnen maar lijkt het je wel leuk om verder aan de slag te gaan met moestuinieren? Je kunt natuurlijk altijd zelf een boek bestellen bij de Makkelijke Moestuin.