Paardenbloemen veroorzaken hooikoorts: feit of fabel?
Het hooikoortsseizoen is weer begonnen. Niezen, een verstopte neus en jeukende ogen: je zult het waarschijnlijk allemaal herkennen als je allergisch bent voor pollen. Maar welke plant veroorzaakt die klachten eigenlijk? Uit een enquête van de website Pollennieuws blijkt dat veel mensen het bij het verkeerde eind hebben als het om de veroorzaker gaat. Van de deelnemers denkt namelijk 32% dat de paardenbloem hun hooikoorts veroorzaakt. Maar dat de pluizenbollen hooikoorts veroorzaken is lariekoek van de bovenste plank. Die pluisjes met daaraan de zaden zijn veel te groot om de luchtwegen binnen te komen. Hooikoorts wordt veroorzaakt door het stuifmeel, oftewel pollen en natuurlijk niet door de zaden van planten.
Waar komt dat misverstand dan vandaan? Dat komt waarschijnlijk niet door de gele bloem, maar door de witte pluizenbol met de zaadjes die ongeveer gelijktijdig met de eerste grassen (waardoor veel hooikoorts wordt veroorzaakt) verschijnt. Het is een mooi beeld van zaadjes die je letterlijk door de lucht ziet zweven, waardoor de associatie met hooikoorts makkelijk ontstaat. Een soort die wel hooikoorts kan veroorzaken is het gras vossenstaart. Dit had 65% van de deelnemers van de enquête inderdaad goed.
Op pollennieuws.nl kun je precies volgen welke bomen, grassen en kruiden er in bloei staan en waar je dus last van kunt hebben als hooikoortspatiënt. Ook kun je er ander nieuws lezen over hooikoorts, bijvoorbeeld dit onderzoek over het verband tussen een hoge pollenconcentratie in de lucht en covid-19. Daarnaast is pollennieuws.nl mediapartner van de Week van de Biologie, die loopt van 23 t/m 30 mei 2021. Dit belooft een week te worden met veel leerzame activiteiten. Ook valt de NIBI-conferentie VMBO en onderbouw HAVO/VWO in die week. Hier kun je je nu voor inschrijven!
Benieuwd geworden naar meer biologische feiten en fabels? Lees dan het boek ‘Plassen over kwallenbeten: biologische lariekoek ontleed’. Hier lees je nog meer over paardenbloemen en hooikoorts, maar ook of homoseksualiteit in de natuur bestaat, of muggen op licht af komen en of kinderen druk worden van suiker. En wist je dat luizen zich helemaal niet via jassen verspreiden?
Foto: Unsplash
Laatste nieuws
- 13 nov. | NIBI-conferentie Ritme in de biologie - alle info op een rij
- 10 okt. | 11e NIBI-conferentie vmbo en onderbouw havo/vwo 'Taal van het leven!'
- 09 okt. | Petitie met 3793 handtekeningen wordt dinsdag aangeboden aan Tweede Kamer
- 01 okt. | Deel je foto's met het thema 'paddenstoel'!
- 03 jun. | Onrust over plannen met biologieonderwijs op middelbare scholen