Doe mee met De Grote Radijzenwedstrijd!

| Nieuws
Doe mee met De Grote Radijzenwedstrijd!

Wist je dat je radijsjes soms vijf weken na zaaien al kunt oogsten? Het is dan ook een uitstekende plant om je moestuintje mee te beginnen. Eind mei is de Week van de Biologie waarin we heel Nederland willen laten zien hoe leuk en belangrijk de biologie is. Daarom organiseren we samen met Naturalis en de Makkelijke Moestuin De Grote Radijzenwedstrijd! We willen we weten wie de grootste radijs kan kweken. En bij grote radijzen horen grote prijzen. Je maakt namelijk kans op een kaartje voor Naturaliseen boek naar keuze van De Makkelijke Moestuin, een exemplaar van het gloednieuwe Grote thuis-natuurklooiboek, of het leerzame boek 'Plassen over kwallenbeten' (10x)!


Normaal gesproken worden radijzen wat eerder geoogst als ze nog lekker sappig zijn. Maar wij willen zien hoe groot en zwaar ze kunnen worden. Wacht dus niet te lang en zaai vandaag nog die radijszaadjes. Stuur een foto van je radijs in samen met en liniaal zodat we duidelijk de grootte kunnen zien. Stuur ook nog een foto van de radijs op een weegschaal zodat we het gewicht kunnen aflezen. Stuur beide foto’s in voor 25 mei, midden in de Week van de Biologie die loopt van 23-30 mei 2021. Doe dit door te mailen naar doornhein@nibi.nl of via Facebook of Instagram (@instituutvoorbiologie). Op vrijdag 28 mei maken we de winnaar bekend. Klik hier voor alle regels in een overzichtelijk lijstje. 

 

Misschien heb je geluk en heb je al radijsjes gezaaid met de moestuintjes van Albert Heijn. Anders kun je altijd radijszaadjes kopen bij tuincentra (op afspraak) of bijvoorbeeld Ekoplaza. Radijsjes groeien het beste als je ze zaait tussen maart en augustus. Het liefste hebben ze wat koelere temperaturen, dus nu is de optimale tijd. Hier lees je alles over hoe je radijs zaait. Je kunt ze buiten zaaien in de volle grond of in een pot, in zon en halfschaduw. Houdt ook in de gaten dat de grond niet uitdroogt. Nog een leuk feitje: als je zelf radijsjes kweekt is de smaak wat pittiger dan die van de radijsjes uit de winkel.

 

De Makkelijke Moestuin is een klein bedrijfje dat mensen help met het maken van de perfecte moestuin. Ze hebben ook twee boeken uitgebracht. Één voor volwassenen en één voor kinderen. De gelukkige winnaar van de Grote Radijzenwedstrijd mag één van deze boeken uitkiezen! In de boeken wordt precies beschreven hoe je een moestuin opzet die niet kan mislukken. Stap voor stap zaai je 33 heerlijke basisgroentes in eigen tuin, of natuurlijk op het schoolplein. In het kinderboek ontmoeten de kinderen Roos en Seb, die niets van groenten moeten hebben, maar dat verandert helemaal als ze de moestuin van Jelle zien.  

 

Tijdens de Week van de Biologie zijn er nog veel meer leuke activiteiten zoals Alle Scholen Verzamelen, natuurwandelingen en proefjeskoffers voor op school. Houdt de website in de gaten voor de laatste informatie.

 

Foto: Angèle Kamp van Unsplash